2. elokuuta 2016

Unohda Pokémon GO ja muut villitykset - ennen kuin markkinointisi perusteet ovat kunnossa (todennäköisesti ne eivät ole)

Kannattaako markkinoijan osallistua Pokémon GO -villitykseen? Vastaus alla...

Eräs lempisanonnoistani on venäläinen “Aina tulee uutta ja uutta, mutta milloin tulee parempaa?”

Esimerkiksi voin kuvitella, kuinka monet markkinoijat ovat tällä hetkellä innoissaan uudesta villityksestä nimeltä Pokémon GO.

Kyseinen trendi ei voisi minua vähempää kiinnostaa – paitsi, että meinasin eilen jäädä yhden yli-innokkaan Pokémon-jahtaajan alle Helsingin Ruttopuistossa, kun hän ei katsonut eteensä.

Olen melko varma, että firmat, jotka hyppäävät tähän(kin) villitykseen mukaan ovat niitä samoja, joiden mielestä edellinen hieman vastaava ilmiö – flashmob-tanssiesitykset – on järkevää markkinointia.

Miten ihmeessä väkinäinen tanssiminen tuo lisää asiakkaita tai saa nykyiset lentämään useammin? Vain Finnairin markkinointijohto osaa vastata siihen...Luulenpa, että Finnair saisi paremman tuoton rahoilleen, jos käyttäisivät niitä enemmän vaikka kanta-asiakasohjelmansa yksinkertaistamiseen. Pitää nimittäin olla todella vihkiytynyt ymmärtääkseen, miten siinä pisteet kertyvät, kauanko ne ovat voimassa ja mitä niillä oikeasti saa. Kokeile, jos et usko.

Mutta taidanpa vikistä turhaan.

Ensimmäiset Pokémon GO -workshopit yrityksissä ovat todennäköisesti parhaillaan käynnissä tätä lukiessasi – kalliiden konsulttien johdolla tietysti.

Trendeissä ei ole mitään vikaa. Mutta olen huolissani, että ihmiset yrityksissä ovat kiinnostuneempia niistä kuin oikeiden ongelmien korjaamisesta.

Kentis paras esimerkki tästä on ...


Surkea ja olematon asiakaspalvelu


Firma, jolla on varaa käyttää tuhansia euroja mitä kummallisempien mainostemppujen suunnitteluun, pitäisi minusta olla varaa palkata myös oikeita ihmisiä vastaamaan puhelimeen nopeasti – jos vaikkapa ostaja sattuu soittamaan. Samalla firmalla pitäisi myös olla varaa ja aikaa suunnitella selkokielisiä markkinointimateriaaleja ja asiakasohjelmia.

Sain tästä taas näytteen tehdessäni muuttoa. Soitin läpi teleoperaattorit, lehtitalot, muuttofirmat ja muut pakolliset. Vastassani olivat pääasiassa robotit.

Saan kyllä ylihintaiselta, paikalliselta monopolisähkölaitokseltani imelän asiakaslehden säännöllisesti postissa pyytämättä. Mutta kun yritän hoitaa minulle ainoan tärkeän asian, jonka haluan heiltä – sähkösopimuksen – saan roikkua puhelimessa kuuntelemassa hissimusiikkia minuuttitolkulla ja toivomassa, että joku suvaitsisi vastata soittooni.

Missä helvetin järkeä siinä on? 


Kumman sinä muistat paremmin: huonon henkilökohtaisen palvelun vai jonkun mainoksen, olipa se miten nokkela vain? Huonon palvelun tietysti.

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän huomaan, miten tärkeää – alasta riippumatta – on tehdä yksinkertaiset perusasiat huolella.

Ne ovat niitä pieniä juttuja, joiden jokainen tietää olevan tärkeitä, mutta silti ne yleensä unohtuvat tai tehdään parhaimmillaankin vain puolivillaisesti.

On toki paljon kivempaa syödä pullaa, suunnitella tanssiesityksiä ja leikkiä Pokémoneilla kuin kokeilla kerrankin miltä tuntuu itse olla oman yrityksensä asiakas alusta loppuun.

Tulos saattaa nimittäin järkyttää.

Esimerkiksi sähköyhtiöni hoiti kyllä sopimukseni irtisanomisen lopulta, kun sain oikean ihmisen langan päähän. Mutta heitä ei kiinnostanut, minne olen muuttamassa. Siinähän olisi voinut vaikka myydä uuden sopimuksen tai suositella kumppania alueella, jossa omaa verkkoa ei ole.

Soitin myös kolmeen muuttoliikkeeseen...

Yksi niistä oli Suomen kallein joka mainostaa komeasti koko sivun ilmoituksilla Hesarin kannessa. Sen itsetyydytyksen hinta on yli 10.000 euroa per mainos alennuksienkin jälkeen.

Miten siellä kävi? Kukaan ei vastannut puhelimeen. Ehkä heillä oli liian kiire suunnitellessaan seuraavaa ilmoitustaan.

Toiseen paikkaan soittaessani minut ohjattiin nettiin lähettämään tarjouspyyntö.

Vinkki: 

Jos asiakas soittaa ja pyytää tarjousta, kannattaa tehdä niin puhelimessa – tai sitten ottaa asiakaspalvelun puhelinnumero pois verkkosivuilta, jos puhelimessa ei oikeasti saa asiakaspalvelua.

Tyhmintä on asiakkaan pompottelu. Se voi säästää hieman aikaasi, mutta saattaa maksaa koko asiakkaan.

Kolmannessa muuttofirmassa myyjä ei ollut paikalla, mutta soitti parin tunnin kuluttua takaisin.

Lienee turha sanoa, että näistä kolmesta muuttofirmasta kahdella ei ole kovin suuria mahdollisuuksia voittaa tarjouskilpailua, vaikka tarjous olisi mikä.

Myynnissä nopeus tuo rahaa


Etenkin netin aikana, kun ihmiset ovat kärsimättömämpiä kuin koskaan kuin ennen, reagointinopeus näkyy suoraan, paljonko teet kauppaa. Fast Companyn mukaan Amazonin mittaluokassa jokainen sekunti, minkä asiakas joutuu odottamaan, voi maksaa jopa 1,6 MILJARDIA dollaria myyntiä.

Yleensä ostoikkuna ei ole auki kuin hetken. Se, että todella teet sen mitä lupaat, silloin kun lupaat, on suuri kilpailuetu.

Joten, ennen kuin mietit, miten tehdä parempaa mainontaa ja mikä on muodikasta ... mieti, miten voisit parantaa tuotettasi tai palveluasi tai molempia? Se voi olla yksinkertaisesti, että palkkaat lisää ihmisiä asiakaspalveluun tai koulutat heitä paremmin.

Jätä Pokémon-leikit muille ennen sitä.


Terveisin,

Timo

Jos tykkäsit tästä jutusta, tykkäät taatusti myös 51 ILMAISESTA testatusta markkinointi-ideastani

Kerro vain minne lähetän ne:

Kuukauden suosituimmat