13. maaliskuuta 2014

Minä rakastan vihapostin tuoksua aamuisin

Julkinen sananvaihtoni erään, nykyään entisen, lukijani kanssa jatkuu. Alla viimeisin email häneltä, jonka löysin postilaatikostani tänä aamuna...

Se on hänen vastaus juttuuni Syy miksi keksin omat sääntöni ja suosittelen samaa.

Mikrofoni on sinun, Tanja:

"Hei Timo,

Todellakin palasit kysymyksiini julkisesti blogissasi.

Täytyy sanoa, että sait kertaheitolla muuttamaan käsityksiäni sinusta ihmisenä ja julkisen sanan edustajana omassa blogissasi. Ehkä saat jonkinlaista sairasta mielihyvää siitä, että voit pilkata toisia oman ylemmyytesi kustannuksella. Olen pitänyt tähän asti kirjoituksiasi mielenkiintoisina ja haasteellisen markkinoinnin osaajan avautumisesta asiasta julkisesti.

Enää en sitä ole, koska näen sinut erilaisin silmin. Usko sinuun ihmisenä karisi saman tien. Vaikka väittäisit ja antaisit 100% takuun siitä, että maksamani 100 € toisi takaisin miljoonan, en sitä sinulta enää huolisi enkä satasta maksaisi. Mielummin heittäisin kyseisen rahan paskakaivoon, kun luottaisin sinuun.

Kun käsitys muuttuu ihmisestä niin kuin nyt sinusta, on enää ihan sama mitä todistat tai kirjoitat. Se on menettänyt merkityksensä ja uskottavuutensa tekojesi myötä. Olet näyttänyt todellisen minäsi ja unohtanut lipevät mainospuheesi.

Ensinnäkin kysymyksiä oli 15 eikä 16, niin kuin väitit.
"Miksi emme kouluta uusia ihmisiä tekemään samaa kuin me?" oli täysin hölmö. Se vain loukkaa älykkyyttäni. 
En kysynyt koulutuksista ulkopuolisille yrityksille ja ihmisille tuomaan rahaa teille, vaan koulutuksesta oman yrityksenne työntekijämäärän lisäämiseksi. Sinun kannattaisi ehkä valistaa lukijoitasi älykkyytesi korkeasta arvosta (ÄO lähellä 200??), jotta ymmärtäisimme sinun olevan niin ylivertaisen ihmisen, että katselet muita jostain korokkeelta kiillottaen omaa egoasi odottaen meidän kumartavan ja ihailevan älykkyyttäsi.

Oikeasti me koulutamme enemmän ihmisiä kuin lähes yksikään tietämäni mainostoimisto. 
Tämä on just tätä urbaani legendaa ja mainospaskaa, jossa loukataan meidän lukijoiden älykkyyttä. Luuletko hetkeäkään olevasi katu-uskottava tuolla lauseella? Ehkä et olekkaan niin älykäs kuin kuvittelet itsesi olevan. Maailmassa on niin paljon teitä enemmän kouluttavia mainostoimistoja, että pelkästään niiden luettelemiseen saisi kulumaan yhden vuorokauden.

Plus julkaisen blogia, vedän luentoja ja kirjoitan kirjoja. Lisäksi julkaisemme tarkkoja artikkeleita ja opetusvideoita markkinoinnista minkä ehdimme.
Niin tekee tuhannet muutkin, joten asiassa ei ole mitään uutista. Jos menetelmänne olisivat maailman parhaita, niin kuin väität, niin koko maailmahan käyttäisi pelkästään teidän juttuja. Mediat hehkuttaisivat kuinka suomi poika menestyy hurjaa vauhtia ja rahaa tulee ovista sekä ikkunoista. Jono olisi kohta kilometrien mittainen ulko-ovellasi, kun asiakkaita tulee bussilasteittain.

Toistaiseksi olen nähnyt itsesi linkittämän kuvan jossain Markkinointilehdessä, jonka lukijapiiri on erittäin suppea ja jonka olemassaolosta suurin osa ihmisistä ei edes tiedä.Näkyykö sitä jonoa? Tiedätkö miksi ovellasi ei ole korttelin pituisia jonoja?

Koska ette ole koko maailman mittakaavassa ainutlaatuisia ja muita parempia, vaan teidän edellä menee iso liuta muita teitä parempia ja menestyneimpiä mainostoimistoja. Pomosi, jota hehkutat taukoamatta on varmaan menestynytkin hyvin alallaan, mutta sinä et ole hän. Tarkoittaa sitä, että jos tekee kauppaa sinun kanssa ei kuitenkaan saa samalla rahalla tietoa ja uusia mainoksia suoraan pomoltasi. Siinä on iso ero.

Jos tämä ei ole koulutusta, mikä on? Ja tämä kaikki selviää heti sivuiltamme suomeksi ja englanniksi ja loput löytyy Googlesta. Sitä ei tarvitse kysyä.
Kannattaisi lukea kysymykset alunperinkin oikein, niin ei tarvitsisi vastailla niihin päin helvettiä. Taas löytyy lauseiden sisältä halveksuntaa sekä suoranaista vi***lua kysyjää kohtaan, jonka oletat olevan sinua niin paljon tyhmempi. Olet kova poika arvostelemaan muita, mutta väärin perustein.

Nolasit juuri itsesi ja oman älykkyytesi julkisesti vastaamalla kysymykseen, jota et sen äärimmäisestä yksinkertaisuudesta huolimatta edes ymmärtänyt. Tässä on hyvä vertaus ymmärrykseesi: Kysyn sinulta mitä kello on ja vastaat että siellä paistaa aurinko. Hymyilyttääkö? Minua ainakin.

Toiseksi hän ei koskaan kiittänyt tai kommentoinut millään tavalla edellistä vastaustani, jonka lähetin hänelle henkilökohtaisesti.
En tiennyt että viestejäsi pitää eritoten ylistää ja kiitellä. Selitit ja tarkensit aikaisemmin kirjoittamasi asian uudestaan vertauskuvilla ja that's it. Odotitko kenties kukkalähetystä suklaan kera, kun käytit kallista aikaasi vastaamiseen ilman erillistä palkkiota siitä suorituksesta. Kysehän on joka tapauksessa sinun omista myyntikirjoituksistasi ja omista mielipiteistäsi mainosten parissa, joihin pyydät palautetta tai jos on kysyttävää.

Kannattaisi ehkä laittaa Kysymyksiä ja Palautteita kohtaan lisäys siitä, mitä vastaamisesta haluat rahaa, jos joku uskaltaa vaikka kysyä jotain. On uskomatonta ja toisaalta onnikin, etten ole koskaan yritysmaailmassa törmännyt lähellekään sinunlaiseesi persoonaan, vaikka olen ollut tekemisissä kaikenlaisten yritysjohtajien, eri kokoisten yritysten sekä lukemattomien mainostoimistojen kanssa vuosikymmenien aikana.

Onneksi näin, sillä en haluaisi törmätä noin itsekkääseen ja itsestään liikojaan luulevaan narsistisesti käyttäytyvään tosielämässä, en työni puolesta enkä varsinkaan vapaa-ajallani. Ei ole kiellettyä uskoa itseensä ja omiin kykyihinsä, mutta sen tuominen esille sinun tavallasi kommunikoinnissa on pöyristyttävää.

Aluksi olin liian kohtelias kertoakseni hänelle totuuden, mutta teen sen nyt, koska se säästää aikaani jatkossa. Ja näin voin keskittyä palvelemaan sinua paremmin tulevaisuudessa.
Voi hyvänen aika. Kiitos nyt vaan tästä hienotunteisuudestasi, jota ei oikeasti kyllä ole olemassakaan. Paino sanalla sinua tarkoittanee maksavia asiakkaita tai sellaisia kommentaattoreita, joilla on vain ylistyslauluja tarjolla erinomaisuudestasi. Siitä tulikin mieleen, että miksi sivuillasi ei ole julkisesti ja rehellisesti erikseen saamiasi negatiivisia palautteita tai kertomuksia.

Nyt jos vastauksesi on, että sellaisia ei ole olemassakaan tai koskaan ollutkaan, niin se on todellisuudessa yhtä uskottavaa kuin ihan oikean ja elävän joulupukin olemassaolo.

Miten innoissani luulet minun vastaavaan hänen seuraavaan kysymykseen?
Haetko kenties julkista hyväksyntää lukijoiltasi voidaksesi pilkata kysyjää? Taas kerran sama halveksunta ja alemmuuden osoittamine paistaa kilometrien päähän tuossa yhdessä lyhyessä lauseessa. Yhä enemmän ja enemmän kasvaa juttujesi myötä se oma napasi ja sen ympärillä oleva sinun kuvittelemasi satumaailma, jossa luulet olevasi jumalasta seuraava ja tietäväsi kaiken vain siksi, että olet onnistunut myymään jotain.

Herätys!!! Maailmassa on paljon sinua enemmän myyviä ja tulee aina olemaan. Et ole heitä sen kummempi tai parempi kuin ainoastaan omasta mielestäsi.

Mutta tuo ei ole ainoa tapaus. Eräs mies tiedusteli koulutustaustaani piikiteltyään ensin erästä ideaani. Sen lisäksi, että olen maininnut sen aiemmin, tieto löytyy helposti esimerkiksi LinkedInistä tai Facebookista. Sitä ei tarvitse kysyä. 
Tässä käy hyvin ilmi se, että negatiivinen palaute tai kritiikki mielipiteistäsi on sinulle kuin punaisen kankaan heiluttaminen härälle. Itsetuntosi ei näemmä kestä muuta kuin kehuja tai sitten olet omasta mielestäsi pelkästään kehuja ansaitseva mies. Luuletko blogisi löytäjän ja lukijan heti lukevan yli 150 kirjoitustasi kaikkine linkkeineen ja videoineen, ennen kun hänelle saattaa tulla kysyttävää?

Kaikki eivät käytä LinkedIn palvelua tai edes tiedä mikä se on tai mihin sitä tarvitaan. Ovatko he silloin mielestäsi taas tyhmiä? Face on paremmin tiedossa, mutta kaikki eivät ole sielläkään. Osa siksi, että kokevat sen suuremmilta osin aikuisten omaksi hiekkalaatikoksi, jossa arvuutellaan minkälainen auto olisin tai mitä minulle tapahtuu ensi viikolla -tyyliin. Firmoja siellä on niin paljon, että niiden perässä ei pysy ketään. Uusiakin tulee joka päivä lisää.

Ketä luulet kiinnostavan Jäppisen Facessa "tuoreimmat" päivitykset:
2014 maaliskuu - Iso Arska tekee tavallista isomman leivän tai
2013 heinäkuu - Muistatko Nuijan ja Tosinuijan? Jatko-osan kuvaukset alkavat
2013 toukokuu - 11 hampurilaismokaa joita kaikki tekevät
2013 maaliskuu - Kuva elokuvasta: Velipuolet
Tässä on varmaan lukija taas tyhmä, kun ei heti löydä mitään järkevää sun Facen sisällöstä.

Sinua saattaa yllättää tieto, että aika on kallista muillekin kuin vain itsellesi. Olen nyt rahassa mitattuna käyttänyt aika paljonkin euroja tähän sinulle kirjoittamaan viestiisi, mutta se on ollut oma valintani.

Kysymys kuuluu: Onko sinulla tarpeeksi munaa ja rohkeutta näyttää koko tämä kirjoitukseni blogissasi, vai pelkäätkö imagosi puolesta näyttää rehellistä ja suoraa palautetta?

Tämän jälkeen oletan sinun vapaaehtoisesti lopettavan minun julkipilkkaamiseni blogissasi ja uutisviesteissäsi. Mielestäni olet sitä tehnyt jo enemmän kuin riittävästi. Jos kuitenkin aiot jatkaa tätä typerää ja lapsellista toimintaa, niin aion tehdä samoin.

T. Entinen uskollinen lukijasi Tanja"En yleensä jaksa väitellä, koska siinä ei voi voittaa, mutta menköön. Olen tehnyt turhempaakin. Ehkä tästä on hyötyä jollekin. Vastasin näin:

“En ottaisi sitä ihan noin vakavasti, koska tiedän sinusta vain etunimesi. Sama pätee jutun jokaiseen lukijaan.

Et ole Suomen ainoa Tanja. Et ole edes ainoa lukijani nimeltä Tanja.

Enkä koskaan julkaisisi sukunimeäsi tällaisessa tapauksessa muutenkaan.

Mutta arvostan enemmän ihmisiä, jotka puhuvat suoraan omalla koko nimellään, yhteystiedoillaan ja kasvoillaan. Vaikka viesti ei olisi aina se minkä haluaisin kuulla.

Minä teen niin.

Ja kuten varmasti jutusta ymmärsit, sinä et selvästi kuulu kohderyhmääni:

"(1) Ne ketkä kauhistuvat eivät todennäköisesti ole hyviä asiakkaita pitkässä juoksussa, koska eivät pidä sinusta – tai tässä tapauksessa minusta. 

(2) Ne ketkä nyökkäävät, "Tuo kuulostaa järkevältä" ovat parhaita kohteita. Keskity heihin. Unohda muut."

Tämä voi yllättää sinut, mutta jutusta tullut palaute on – sinua lukuun ottamatta – ollut 100 % positiivista. Jopa mies, jota myös "loukkasin" samassa jutussa sanoi:

"Se oli paras kirjeesi pitkään aikaan."

Meitä on moneen junaan. Sinä ja minä kuulumme selvästi eri vaunuihin.


Terveisin,

Timo

PS Mitä tulee Facebookiin, minusta nuo kaikki jutut ovat äärimmäisen tärkeitä. Etenkin Arskan leipäresepti.”

Jos tykkäsit tästä jutusta, tykkäät taatusti myös 51 ILMAISESTA testatusta markkinointi-ideastani

Kerro vain minne lähetän ne:

Kuukauden suosituimmat