24. heinäkuuta 2012

Jos tänään aloittaisin markkinoinnissa, mitä tekisin? Osa 3 (totuuksia brändeistä, Google AdWordsista, nörteistä, plus Sun Tzun vinkki mainostajille)

Kolmannessa ja sarjan toistaiseksi viimeisessä osassa suosittelen markkinoinnissa aloittavaa perehtymään hakukonemainontaan - ja erityisesti Google AdWordsiin. Miksi?

Ennen kerron sinulle sen, tässä eräs tarina mikä tapahtui pari viikkoa sitten.

Minulta kysyttiin voisiko firmamme auttaa erästä yrittäjää uuden verkkokaupan markkinoinnissa. Budjetti oli vain 2 000 € ja tavoitteet luonnollisesti katossa. Annoin hänelle kolme neuvoa:

Voin olla väärässä, mutta minusta hänen kannattaisi käyttää tuo 2 000 € itsensä kouluttamiseen, jolloin hän voisi tehdä markkinointia aluksi itse.

Suomeksi:

1. Ostaisin helvetisti kirjoja ja unohtaisin hetkeksi mainostoimistot ynnä muut. Täältä löytyy yksi lista opuksista joita suosittelen:

http://www.draytonbird.fi/lukulista/

Aloittaisin aiheista: (1) suoramarkkinoinnin perusteet - koska verkkokauppa on etämyyntiä, (2) sähköpostimarkkinointi ja (3) Google Adwords.

2. Ottaisin sivuiltamme 51 ilmaista markkinointi-ideaa.

3. Käyttäisin paljon aikaa miettimiseen, kuinka saada lehdistön huomio uudelle kaupalle. Se on usein tehokkaampaa kuin mikään muu. Ja onnistuessaan halpa tapa markkinoida.

Kuten näet, ensimmäinen neuvo oli sama mihin tämä kolmiosainen blogisarja perustui.

Vaikka ostat markkinointiviestinnän suunnittelua, se ei tarkoita ettei sinun kannattaisi opiskella alaa myös.

Parhaat asiakkaat tietävät enemmän markkinoinnista kuin heidän kilpailijansa. Melko yksinkertaista vai mitä?

Mistä Unilever, yksi maailman parhaista mainostajista, on tunnettu? He kouluttavat väelleen miten tehokas markkinointi ja mainonta toimii.

Siksi Turussa samalla viikolla kun tapasin erään toisen uuden asiakkaan, annoin hänelle 220-sivuisen kirjan markkinoinnista. Toivottavasti hän lukee sen. Ja sen jälkeen toivon että hän lukee lisää.

Mutta palataan nyt tämän jutun alkuun.

"Miksi suosittelen markkinoinnissa aloittavaa perehtymään hakukonemainontaan - ja erityisesti Google AdWordsiin?"

Koska se on mitattava ja nopea väline: a) hankkia asiakkaita ja b) testata mainontaasi edullisesti.

Eikä sinun tarvitse arpoa: mainontasi tuottaa tai ei.

Ihmiset yksinkertaisesti kirjoittavat Googleen kysymyksiä eli ongelmia - joita sinä voit maksua vastaan ratkoa. Esimerkiksi:

Jos myisit autovakuutusta, mainostaisitko autolehdessä 10 000 lukijalle, joista neljännes voi olla potentiaalisia ostajia vakuutuksellesi - vai mainostaisitko 2 000 ihmiselle, jotka etsivät Googlesta tietoa hakusanalla “täyskasko”?

Kumpi tuottaisi sinulle paremmin? Nopeammin? Kumpi maksaisi enemmän?

Koska hakukoneessa voit senteillä aloittaa kilpailun firmojen kuten If, Fennia ja Nordea kanssa - ja pärjätä. Googlessa voit menestyä taidoillasi, kassasi koko on toissijaista.

Lisäksi monet isot firmat on pakkoavioliitossa markkinointibudjettiensa kanssa mikä voi estää heitä toimimasta fiksusti. Esimerkiksi: montako euroa sijoittaisit jos saisit jokaista euroa kohden 1,17 € takaisin? Niin paljon kuin onnistut saada käsiisi, vai mitä?

Mutta suurissa yrityksissä se ei ole totta, jos budjetti on käytetty - tai sitä ei edes ole juuri tähän kanavaan tai mediaan...

Kaiken lisäksi, koska internet on nörttien rakentama, moni asia on netissä teknisesti loistava ja helppokäyttöinen – jos olet tietokone. Mutta jos olet ihminen, se voi olla toisin.

Ja se karistaa monet ihmiset esimerkiksi hakukonemarkkinoinnista pois.

Uskon että menee vielä kauan ennen kuin Googlen insinöörit keksivät, että kaikki nettimainostajat eivät ole valmistuneet Bostonin MIT-yliopistosta pääaineenaan ohjelmointi ja sivuaineenaan Marvel-sarjakuvat.

Tosin se tarkoittaa että sinulle ja minulle jää enemmän saalista tänään... jos uskallat hypätä nörttien sekaan ja ottaa osuutesi.

Siksi minusta Google AdWords-mainonta on mahdollisuus joka kannattaa käyttää. Etenkin kun ymmärrät että markkinoinnin tehtävä on luoda ja pitää asiakkaita.

Silloin voit käyttää Googlea asiakkaiden hankintaan ja koota oman asiakaslistan, jonne voit myydä jatkossa suoraan, maksamatta mediasta mitään.

Kun kilpailijasi äkkäävät Googlen todelliset mahdollisuudet Suomessa ja ulkomailla hakukonemarkkinointi muuttuu vaikeammaksi ja kalliimmaksi kuin nyt.

Yhteenvetona koko 3-osaisesta sarjasta:

Jos aloittaisin tänään markkinoinnissa, miettisin tarkkaan mitä haluan oikeasti tehdä elääkseni.

Esittää loistokkaan kuuloisia teorioita brändeistä joita on vaikea todistaa (ja joista ei siksi jää kiinni helposti)? Vai tehdä ihan oikeaa tulosta, rahaa, itselleni ja kumppaneilleni?

Useimmat valitsevat ensimmäisen - vaikkei he sitä koskaan pue noin. Ja he uskovat että se on ainoa tie.

Mutta kun olet kerran nähnyt toisen suunnan, sen missä tulokset voidaan todistaa sentilleen, miten voit enää ottaa mainosalan pelkkää “luovuuden” jumalointia tosissaan?

Kuten olen aiemmin vauhkonnut, suosittelen mahdollisimman monen tekniikan opettelua.

“Taistelussa on vain kaksi tapaa hyökätä, suora ja epäsuora. Mutta niiden yhdistelmät on loputtomat.” -Sun Tzu


Terveisin,

Timo

P.S. Ja nyt ennen kuin joku kirjoittaa minulle kertoakseen, kuinka brändin rakentaminen on ainoa tie menestyvään liiketoimintaan, sanon vielä tämän.

Ensimmäisenä suosittelen rakentamaan menestyvän liiketoiminnan, sitten voit alkaa miettiä millaisen brändin sille haluat.

Jos yrität toisinpäin, voit löytää itsesi kymmeniä, ehkä satoja tuhansia köyhempänä.

Plus monet firmat pärjäisivät paljon paremmin, jos käyttäisivät puolet mainosrahoistaan esimerkiksi henkilökuntansa kouluttamiseen.

Jos epäilet väitettäni, mene minkä tahansa teleoperaattorin liikkeeseen tai soita heidän asiakaspalveluun selvittääksesi esimerkiksi ongelmaa puhelimessasi tai laskussasi. Kerro sitten minulle millainen “brändielämys” se oli.

Kuten Suomen, tietääkseni, palkituin mainosmies minulle kerran opetti, “Liiketoiminnassa menestymisessä on vain kaksi asiaa: lupaus ja lunastus.”

Se fakta ei muutu vaikka palkkaisit kalleimman mainostoimiston, istut 9 kuukautta brändistrategiapalaverissa ja ostat tyrneimmät mediat loppuvuodeksi itsellesi.

P.P.S. Älä ymmärrä minua väärin. Minulla EI ole mitään brändejä vastaan. Itse asiassa, miksi luulet että teen töitä Drayton Birdin kanssa? Koska se mies on brändi tällä alalla. (Googlaa hänet.)

Ja se helpottaa asiakkaiden saamista, pitämistä ja palvelemista. Koska he ei tappele jokaista neuvoani vastaan samaan tapaan kuin jos olisin täysin tuntematon. Näin siis ainakin teoriassa :-)

Mutta brändin voi rakentaa monella tapaa. Saat siitä lisää tietoa esimerkiksi kun otat 51 ilmaista testattua markkinointi-ideaani.

http://www.markkinointikatsaus.com/
http://www.draytonbird.fi/

Jos tykkäsit tästä jutusta, tykkäät taatusti myös 51 ILMAISESTA testatusta markkinointi-ideastani

Kerro vain minne lähetän ne:

Kuukauden suosituimmat