14. kesäkuuta 2012

Jos tänään aloittaisin markkinoinnissa, mitä tekisin? Osa 2

Viimeksi kirjoitin kuinka internetissä pärjäämistäsi voi auttaa jos ymmärrät miten suoramarkkinointi toimii.

Siksi perehtyisin suoraan ensimmäisenä jos tänään aloittaisin markkinoinnissa.

(Olettaen että uskot Coca-Colan entisen markkinointijohtaja Sergio Zymanin määritelmän markkinoinnin tehtävästä: "Myy enemmän tavaraa, useammin, useammille ihmisille, korkeammilla hinnoilla.")

Ja nyt osaan 2:

Toisena käyttäisin paljon aikaa sähköpostimarkkinoinnin ajatteluun, opiskeluun ja tekemiseen.

Asiakaslista tai hienommin asiakastietokanta (tuttu suoramarkkinoinnista) on lupa painaa rahaa, koska voit myydä suoraan ihmisille jotka ovat kiinnostuneita - ja parempaa - ostaneet sinulta aikaisemmin.

Miksi? Koska he ovat 0,5 - 4,5 kertaa todennäköisempiä ostamaan sinulta kuin ihminen joka ei tunne sinua. Aivan kuten sinä todennäköisesti menet mieluummin ravintolaan jonka tiedät.

Samalla voit välttää mainostamasta niille, jotka eivät ole kiinnostuneita. Säästät. Käykö järkeen?

Plus et maksa medioille luvasta mainostaa asiakkaillesi uudelleen ja uudelleen.* Siksi prospektien ja ostajien yhteystietojen kerääminen on helvetin tärkeää - mitä ikinä myyt.

Vilpitön mediamyyjä tai mediatoimisto?

Mediamyyjät usein sanovat että “tarvitset lisää toistoa,” jos mainoksesi ei toiminut. (Olen mennyt sekaisin laskuissa kuinka monesti olen kuullut tuon selityksen.) Jos olet Adidas, Nike tai Unilever se voi olla totta.

Mutta jos sinulla on hieman pienempi sotakirstu kuin myymälässä myytävillä kansainvälisillä kuluttajabrändeillä - ehkä sinun kannattaisi yrittää saada rahasi tuottamaan nopeammin kuin toistolla?

Jos sinä omistaisit median tai mediatoimiston joka saa provision mediabudjetista, etkö myös kannustaisi mainostajaa "toistamaan" mainosta usein? Jotta budjetti olisi mahdollisimman suuri, jolloin siivusi siitä olisi myös mahdollisimman suuri?

Mutta se ei ole vain media-alan ongelma.

Mainostoimistojen vaiettu likainen salaisuus

Lisäksi monet mainostoimistot tekevät sinulle mielellään juuri sellaista mainontaa - koska he saavat "toistosta" ja "brändin vahvistamisesta" mukavat rahat pienellä työllä (lue = juosten kusten).

Mitä isompi toimisto, sitä suurempi kiusaus myydä asiakkaille 2. luokan töitä.

Ja siksi valitettavan monet mainokset on luotu saamaan vain yksi pieni ryhmä ostamaan: työn tilannut mainostaja.

Joten jos tänään aloittaisin markkinoinnissa, käyttäisin aikaani miettimiseen miten rakennan asiakaslistan ja luon suoran suhteen heihin. Eli suoramarkkinoisin, koska silloin tiedät mikä mainoksesi toimii ja mikä ei.

Asiakkaasi ja liidisi joko tarttuvat tarjouksiisi tai ei. Sinä vain lasket vastaukset. Näin sinun ei tarvitse arpoa tai väitellä mikä tepsi - tulokset kertovat totuuden. Etkä lennä sokkona tai ammu satoja tuhansia euroja ilmoituksiin, joiden tehosta et ole varma.

Tiedän että lähes näkymätön suoramarkkinointi ei ole seksikkäintä. On paljon mukavampi kerskua golfkerholla uudella tv-spotilla jossa esiintyy julkkis kuin tuulettaa yli 12 % vastausmäärällä suoramainoksesta. Mutta kumpi auttaa sinua pitämään työsi? Tunnettuus vai myynti?

Sähköpostimarkkinointi on vain yksi - mutta väkevä - ase

Sähköposti auttaa sinua suoran asiakassuhteen rakentamisessa. Lähettäminen on yleensä ilmaista. Ja asiakas voi vastata sinulle helposti. Tavallisesti maksat sähköpostimarkkinointiohjelmasta vain kuukausimaksun (käytän ja suosittelen Aweberia, olen myös niiden affiliate siksi) plus ehkä sähköpostimarkkinoinnin suunnitellusta.

(Voit lukea kahden suositun, helppokäyttöisen sähköpostimarkkinointiohjelman vertailuni tästä.)

Koska tulokset näkyvät heti, et joudu arvailemaan tarvitsetko toistoa tai lisää brändin vahvistamista. Ihminen joko avaa viestisi tai ei, klikkaa tai ei, ostaa tai ei, tekee tarjouspyynnön tai ei, pyytää lisää tietoa tai ei…

Siksi et ikinä joudu pohtia esimerkiksi sähköpostisi kirjoittaneen copywriterin tuottoa sinulle. Olen ehkä puolueellinen, mutta se ei tarkoita ettenkö puhu totta. Koska yksinkertaisesti, rahaa tulee tai ei. Ja sen voi mitata ja todistaa.

Ja siksi, kuten asiakaslistasi, myös hyvä copywriter on lupa painaa rahaa.

Osa 3 tulossa …

Ja kuten aina - voit lähettää kysymyksiä ja palautetta minulle osoitteeseen: timo.jappinen@draytonbird.fi tai soittaa minulle 040 730 3065.


Terveisin,

Timo

http://www.markkinointikatsaus.com/
http://www.draytonbird.fi/

*En suosi yhtä mediaa ja tiedän tapauksia joissa medioita yhdistelemällä tulokset on parempia kuin yksin. Mutta tiedän paljon enemmän tapauksia jossa näin ei ole.

Siksi suosittelen että olet ensiksi suoraan yhteydessä ihmisiin jotka ovat todistetusti kiinnostuneita siitä, mitä myyt - eli asiakkaisiisi ja liideihisi. Kun sieltä on kaivettu kaikki kulta ylös, voit alkaa kokeilemaan muita (yleensä kalliimpia ja hitaampia) tapoja.

Suoraan sanottuna yli 95 % firmoista pyllistää asiakkailleen kohtelemalla heitä samoin tai huonommin kuin ei-asiakkaita. Älä tee samaa virhettä, koska kuten Peter Drucker totesi, "Asiakas on ainoa voiton lähteesi."

Tämä voi yllättää sinut, mutta vanhan asiakkaan euro näyttää ihan samalta kuin uuden. Mutta vanhalta on helpompi saada se. Aivan kuten puolisosi lähtee kanssasi todennäköisesti helpommin petiin kuin ventovieras kadulta.

Jos tykkäsit tästä jutusta, tykkäät taatusti myös 51 ILMAISESTA testatusta markkinointi-ideastani

Kerro vain minne lähetän ne:

Kuukauden suosituimmat