9. maaliskuuta 2012

Epämääräisiä havaintoja ja ajatuksia viimeaikaisista, kummista markkinointitempuista (tarkastelussa: Stockmann, Stadium ja Savon Sanomat)

Jos kirjoittaisin kaikista näkemistäni markkinoijien kummallisuuksista, tässä blogissa tuskin olisi muuta sisältöä ja lukijoita nykyistäkin vähemmän - jos mahdollista.

Mutta välillä vastaan tulee tapauksia jotka saavat minut pohtimaan, mitä mainostaja on ajatellut. Tässä kolme esimerkkiä:

Mysteeri #1

Haahuilin Helsingin keskustan Stockmannilla tammikuussa 2012 ja huomasin ruokaosastolla ympärilläni jotain erikoista. Lipuista ja tarroista päätellen siellä näyttää olevan Hullut Päivät joka päivä. Nokkelana dekkarina otin pari kuvaa todisteiksi.Keltaiset laput sanovat “Katso hintaa!” ja siinä ei ole mitään pahaa. Mutta kun niitä lappuja on melkein joka hyllyllä.

OLET EHKÄ KUULLUT ETTÄ “JOS KOROSTAT KAIKKEA, ET KOROSTA MITÄÄN.” Tiedät varmasti mitä tarkoitan: avaa mikä tahansa sanomalehti ja löydät taatusti esimerkiksi huonekaluliikkeiden ikuiset alennukset.

Monet alehirmuista voisivat yhtä hyvin kirjoittaa “Matkalla omiin hautajaisiin, siksi näin halvat hinnat.”

Stockmannin tavoite on tuskin sama. Myönnän, että jatkuvien alennuksien antaminen kiusallisen houkuttelevaa lyhyellä aikavälillä. Mutta usein kovin tuhoisaa pitkällä.


Mysteeri #2

Yllä on toinen esimerkki tammikuulta 2012. Kuva on Helsingin Sanomien verkkosivuilta, jossa mainosti näyttävästi Stadium. Tarjouksena -20 % treenivaatteista kännykkään tilattavaa kuponkia vastaan.

Tässä mainoksessa on hyvää, että sen tuloksia voidaan mitata. Ja alennus voi olla hyvä tapa hankkia uusia asiakkaita. Tekstiviestinä saadussa kupongissa on kampanjakoodi joka ajaa saman asian kuin paperinen kuponki. Mutta miksi kallis media käytetään vain puoliksi?

Puhelinnumerokentän alapuolella lukee “Puhelinnumerosi ei tule tallentumaan.” Miksi ei?

Tähän väliin minun pitää mainita, että en käynyt Stadiumin myymälässä lunastamassa kuponkia, joten en tiedä pyydettäisiinkö minun yhteystietojani kassalla jatkoviestintää ja -myyntiä varten. Epäilen.

ILMAINEN BONUS: Jos haluaisit 51 oivallustani miten parannat markkinointisi tehoa helposti, mene vain tänne ja nappaa ilmaiset ideani. Ne menevät paljon syvemmälle kuin tämä juttu.

Epäilen myös, että kukaan on tehnyt ja testannut mainosta, jossa lukisi esimerkiksi näin “Tällä kupongilla -20 % alennus Stadiumin treenivaatteista. Lisäksi saat noin kerran viikossa Stadiumin kanta-asiakasedun kännykkääsi ilmaiseksi. Et sitoudu. Voit lopettaa ilmaisten etujen vastaanottamisen milloin vain.”

Huomaatko eron? Nyt yhdella mainoksella on nyt saatettu luoda asiakas, jolle voidaan lähettää tarjouksia ja tietoa monta kertaa. Ja myydä enemmän.

Tätä ketjua voisi tietysti jatkaa ohjaamalla asiakas myöhemmin verkkoon, jossa häneltä pyydettäisiin sähköpostiosoite, mikä mahdollistaisi monipuolisemman ja usein vielä tehokkaamman mainostamisen.

Sen jälkeen kaikkein innokkaimmille voitaisiin lähettää suora

Mutta kumpi tapa tuottaisi enemmän rahaa?

Se selviäisi yksinkertaisella A/B-testillä:

1. Mainos A pyytää vain puhelinnumeron ja antaa kupongin koodilla A.

2. Mainos B tekee saman ja pyytää samalla luvan jatkoviestintää varten, mutta lähettää esimerkiksi 5 viestiä koodilla B.

3. Sitten katsot kumpi tuotti sinulle enemmän rahaa.

Teknisesti molemmat ovat melkein samoja ja molempiin löytyy valmiit edulliset työkalut.


Mysteeri #3

Keskiviikkona 7. maaliskuuta 2012 iltapäivällä postista tuli pyytämättä Savon Sanomat. Kannessa teksti: Savon Sanomien erikoisnumero: painos 410 000 kpl. Miljoona lukijaa.

Innostuin kun kerrankin postista tuli jotain odottamatonta. Mutta koska pohdin usein miten myydä erilaisia tilauksia, ensimmäinen ajatukseni oli että tässäpä on kallis tapa hankkia asiakkaita. Mutta yllätyin vasta kuin aloin selata lehteä.

En löytänyt koko lehdestä selitystä miksi olin saanut sen. Lisäksi en löytänyt yhtään ilmoitusta, josta olisin voinut tilata lehden. Välissä tuli kasa erilaisia mainoksia ja tarjouslehtiä, mutta ei kustantajan omaa ilmoitusta.

Ymmärrän kyllä, että lehden pitää myydä itsensä, mutta eikö lehden tekijöitäkin kohtaan olisi reilua, että kerrotaan miten lehden voi tilata ja miksi se kannattaa tehdä nyt? Ilman tilaajia on aivan sama miten hurmaava mediamyyntiremmi on. Lukijat maksavat kustantajan palkan.

Tämä erikoisnumero todella hämmensi minua ja hämmentää edelleen. Ehkä joku soittaa minulle pian myydäkseen tilauksen? Toivottavasti joku edes tuikkaa kirjeen postiin, jossa tilausta tarjotaan? Taivas tietää, että rahaa voisi käyttää hullumminkin kuin siihen.

Tässä pätkä jonka löysin heidän omilta verkkosivuiltaan 7.3.12:
Savon Sanomien 64-sivuista erikoislehteä jaetaan tänään yli 410 000 kappaletta. Näistä 300 000 menee pääkaupunkiseudulle. Lukijoita lehdellä on yli miljoona. 
Erikoisnumero kertoo Pohjois-Savon ja Kuopion hyvistä puolista. Se tuo esille kulttuuriltaan vahvan, opiskelupaikkana ja tieteiden tekijänä arvostetun sekä työpaikkojen suhteen kansainvälisen maakunnan. 
Savon Sanomien erikoisnumero on tehty savolaisten eri tahojen yhteisvoimin.

Ratkesiko lehden mysteeri sinulle tuosta? Minulle ei.

No, kriitiikki on helppoa. Miten olisin itse tehnyt?

Aluksi kysymys: onko erikoisnumero rahat-pois-mainostajilta jättipainos vai yritetäänkö sillä oikeasti hankkia uusia tilaajia?

Oletetaan että vastaus on: molemmat.

Siinä tapauksessa olisin liittänyt lehden väliin yksinkertaisen kirjeen, jossa kerrotaan miksi lehti on lähetetty, mitä sisältä löytyy, miksi lehti kannattaa lukea, ja tarjous jos olet kiinnostunut tilaamaan sen. Tai jos kirje tuntuu tuhlauksesta, niin edes lehti-ilmoitus josta lukija voi tilata lehden.

Väitän että tilauksia olisi tullut näin moninkertaisesti nykyiseen verrattuna. Mutta se on vain minun mielipiteeni.


Terveisin,

Timo

http://www.markkinointikatsaus.com/
http://www.draytonbird.fi/

Jos tykkäsit tästä jutusta, tykkäät taatusti myös 51 ILMAISESTA testatusta markkinointi-ideastani

Kerro vain minne lähetän ne:

Kuukauden suosituimmat