22. lokakuuta 2011

Matkaraportti: Dialogkonferansen, Ruotsi 22. - 24.08. 2011

En aio pitkästyttää sinua sillä, kuinka luulin olevani matkalla markkinointiseminaariin Norjassa - kunnes minulle selvisi, että paikka onkin Etelä-Ruotsissa.

Tämän raportin kirjoittajalla oli Dialogkonferansenissa 2011 kelpo olot. Näkymä Hotel Laholmenin ikkunasta, Strömstadissa Etelä-Ruotsissa.

Tässä lyhyesti mitä opin Skandinavian suurimmassa suoramarkkinoinnin konferenssissa. Itseasiassa luulen, että se on maiden suurin kolmipäiväinen markkinointitapahtuma. Tänä vuonna oli sen 15-vuotisjuhla ja vieraita oli ennätys, yli 400.

Koska partnerini Drayton Bird oli tapahtuman pääesiintyjiä, saimme myös minut vieraslistalle. Jo ruoka yksin perillä oli aikaisen aamulennon ja hikisen bussimatkan arvoinen - en ole koskaan ollut mainosalan tilaisuudessa missä herkkuja olisi tarjolla yhtä montaa lajia ja yhtä tiuhaan. Joten minun viihtyvyys oli taattu. No entä Dialogkonferansenin sisältö?

Sen minkä syömiseltäni ehdin, istuin esityksissä ja tapasin ihmisiä. Tässä viisi hyödyllistä esitystä Dialogkonferansenista 2011 ja niiden opit:

1. Email lifecycle marketing workshop - Melissa Shaw. Shaw piti pitkän esityksen kuinka sähköpostia voi hyödyntää myynnissä, esimerkkeinä mm. lentoyhtiöt ja verkkokaupat. Hän listasi monta käytännöllistä vinkkiä, joita lähes joka firma voi hyödyntää, kuten:

- Panosta ensimmäiseen Tervetuloa-viestiin, lisää vaikka tarjous siihen, se luetaan hyvin.

- Kun asiakas jättää ostoksen kesken verkkokaupan kassalla, lähetä perään muistutus tai tarjous ostokorin tuotteista. Toimii.

- Lähetä syntymäpäiväkortti asiakkaalle sähköpostilla automaattisesti.

- Tee automaattisesti kyselyitä ja pyydä testimoniaaleja asiakkailta.

- Jaa asiakkaat ryhmiin ostohistorian perusteella ja lähetä relevantteja tarjouksia. Melko yksinkertaista - mutta kuinka moni esimerkiksi Suomessa tekee näin?

Sähköpostimarkkinointia: kolmiosainen tervetulo-viestisarja lisäsi myyntiä 10 kertaa verrattuna yhteen viestiin.

Vaikka tämän esityksen otsikko oli komea “Email lifecycle marketing” kyse on vanhasta asiasta: asiakkaan huomioimisesta ja palvelemisesta paremmin. Email on hyvä, koska se on nopea ja henkilökohtainen. Mutta se, kuten kaikki teknologia, on sinun työkalusi. Se ei korvaa ajattelua.

2. Tämä meni minulla Trendit ja villitykset-mappiin, vaikka kaveri oli innokas ja hyvä esiintyjä. Alex Hunterin esitys oli vaatimattomasti “Why Should I Love You? – The Future of Online Brand Loyalty.” Oletus, että ihmiset rakastaisivat esimerkiksi pankkia, pesuainetta tai puhelinoperaattoria kuulostaa minusta hieman naivilta. Ihmistä voi rakastaa, samoin lemmikkieläintä, mutta miksi haluisin rakastua pankkiin tai vakuutusyhtiöön?

3. Seminaarin yllättäjä minulle oli Bob McNinch, joka vastasi Vodafonen UK:n verkkokaupan käyttäjäkokemuksesta. Hän esitteli kiitettävän yksinkertaisen mallin, jolla he jakoivat asiakkaitaan ryhmiin palvellaakseen heitä paremmin ja myydäkseen enemmän. Siinä oli neljä laatikkoa: 1. Palkitse 2. Pelasta 3. Tarjouksia 4. Luovu. Ryhmä yksi oli parhaat asiakkaat, jotka selkeästi tuottivat eniten ja niin eteenpäin.

Vodafonen asiakkaiden selkeä segmentointi ohjaa markkinoinnin toimia.

Jos sinä paukuttelet esimerkiksi Soneralla satojen eurojen laskut puhelimellasi, huomioiko joku sinua muuten kuin Kulta-asiakkuudella, joka aktivoidaan automaattisesti päälle lähes jokaiselle uuden palvelun tilaajalle?

Minulla oli 11,90 € kuussa maksava nettitikku ja olin heidän Kulta-asiakas ensimmäistä päivästä alkaen, kun taas vuosia samaa firmaa ja kallista liittymää käyttänyt, huomattavasti isompia laskuja tuottanutta ystävääni, ei koskaan oltu huomioitu uskollisuudestaan. Mitä luulet, onko hän tästä kuultuaan enää heidän tyytyväinen asiakas?

Operaattorit, sähkölaitokset, vakuutusyhtiöt ja pankit hyötyisivät eniten pitämällä asiakkaistaan parempaa huolta - mutta, koska he toistaiseksi kylpevät rahassa, tapahtuuko muutosta ennen kuin on liian myöhäistä? Toisaalta, kilpailu kiristyy koko ajan ja uusi teknologia alkaa ravistella heitä, etenkin operaattoreita ja finanssialaa.

4. Erikoisin, mutta hauskin esitys oli suositun ja palkitun Loaded-lehden perustajan, brittiläisen James Brownin. Hän kertoi tarinan Tom Petersin seminaarista, jossa Peters kysyi yleisöltä, miksi jokainen paikan mies on puettu siniseen paitaan ja harmaaseen pukuun. Petersin viesti oli että palkkaa yritykseesi edes yksi outo kaveri, niin menestyt paremmin.

Loaded-lehti.
 
James Brown kertoi tehneensä miestenlehdessään toisin, hän palkkasi 99 outoa tyyppiä ja yhden pukumiehen. Kuulemma moni hänen ensimmäisistä työntekijöistään ei ollut työskennellyt lehtialalla ennen - eikä sen jälkeen. Nerokas yrittäjä. Hänen uusin projektinsa on Sabotage Times.

Drayton Bird Dialogkonferansenin lavalla: "The most essential gift for a good writer is a built-in, shock-proof, bullshit detector" -Ernest Hemingway

5. Draytonin Birdin esitys oli konferenssin toiseksi viimeisenä. Hänet oli merkitty ohjelmaan otsikolla “The Living Legend” eli Elävä legenda. Drayton aloitti kertomalla kuinka hänen ei pitäisi olla täällä – koska tilaisuuden järjestäjät olivat luulleet hänen kuolleen, ennen kuin totuus selvisi heille. Hän piti 45:n minuutin esityksen aiheesta Kuinka hävitä rahaa pienissä määrissä:

“Ainoa voiton lähde on asiakkaasi.” -Peter Drucker.

On vain kolme tapaa tienata enemmän: 1) Hanki enemmän asiakkaita 2) Saa heidät ostamaan enemmän 3) Pidä heidät pidempään.

Hän neuvoi yleisöä käyttämään ja hallitsemaan kaikkia markkinoinnin aseita, ei pelkästään internettiä ja suoramarkkinointia, jos haluat alasi huipulle.

Yleisön pyynnöstä hän lopuksi paljasti kampanjan, josta oli ylpein yli 50 vuotisen uransa ajalta: se oli kirje Save The Children -säätiölle, jolla pyydettiin ihmisiä jättämään perintöä säätiölle. Se toimi kahdeksan vuotta.


Terveisin,

Timo

www.markkinointikatsaus.com
www.draytonbird.fi

Jos tykkäsit tästä jutusta, tykkäät taatusti myös 51 ILMAISESTA testatusta markkinointi-ideastani

Kerro vain minne lähetän ne:

Kuukauden suosituimmat