5. syyskuuta 2011

Tulospohjainen internet-mainonta: 13 yleisintä virhettä Suomessa ja kuinka korjata ne

Kirjoitin tämän artikkelin ensimmäisen version, kun työskentelin tulospohjaiselle internet-mainosverkolle Suomessa vuonna 2010. Voit lukea tuon version englanninkielisestä blogistani, joka on tällä hetkellä horroksessa. Tässä linkki juttuun: Top 7 Mistakes on Performance Based Advertising in Finland and How to Get Them Right

En tiedä olemmeko tavanneet, joten et ehkä tiedä, että olen kärsimätön mies. Haluan saada asiat nopeasti valmiiksi. Yritän vikkelästi eri tapoja ratkaista ongelmia. Se tarkoittaa, että epäonnistun paljon - ja usein. Ja ehkä siksi sain yhdessä internet-markkinointiyrityksessä nimen “Speedy.”

Mutta tein jotain myös oikein, sillä hankin samaan yritykseen yli 20 asiakasta 7:ssä kuukaudessa mukaan lukien Tapiola, Finnmatkat, Saunalahti, e-ville.com, Valitut Palat ja Diners Club.

Samalla tutkin kuinka tehdä tulospohjaista internet-markkinointia tehokkaasti. Sinä ja minä olemme molemmat kiireessä, joten käydään kiinni. Tässä:

Top 13 virheet tulospohjaisessa internet-mainonnassa Suomessa ja kuinka korjata ne

1. Testaamisen puute. Et kuvittelisi, että kukaan kuluttaa kymmeniä tuhansia, jopa miljoonia johonkin testaamatta. Mainonnassa tuo on totta hyvin usein – ja yleisin syy epäonnistumiseen. Yhdyssanaa, jota et näe mainostajan suunnitelmassa: testibudjetti.

2. Surkea luova materiaali. Halpaa ja amatöörien tekemää on liian usein tapaus verkkomainonnan materiaaleissa. “Internet on ilmainen, eikö?” Väärin. Ilman puuta ei saa nuotiota.

3. Selkeä suunnitelma puuttuu. Kuinka mittaat menestyksen? Kuinka usein testaat uusia luovia materiaaleja? Verkko ei toimi kuten printti; vaan voit kokeilla, muokata ja hioa mainontaasi jatkuvasti. Ja niin myös pitää tehdä. Ennen kaikkea, tee siihen johdonmukainen suunnitelma ja mainontasi ei koskaan lakkaa kehittymästä.

4. Kehno tarjous. Kuinka monta kertaa olet klikannut banneria netissä ja todennut, että tarjous olikin arvoton? Kokeile eri tarjouksia ja laske tulokset, ennen kuin päätät kannattaako mainonta. Jos et ole testannut eri tarjouksia, kuinka voit tietää mikä toimii ja tuottaa parhaiten? Se mistä pidät ja mikä saa asiakkaat ostamaan ovat usein kaksi eri asiaa.

5. Lyhyt, epämääräinen copyteksti. Onko tekstisi täsmällistä, selkeää ja yksinkertaista? Ymmärtäisikö isoäitisi sitä? Kumoatko jokaisen asiakkaan vastaväitteen tekstissä kunnes kauppa syntyy? Ei ole sattumaa, että verkkokauppajätti Amazon.com käyttää pitkää ja täsmällistä copytekstiä sivuillaan. Se myy enemmän.

6. Suora- ja interaktiivisen markkinoinnin osaamisen puute. Jos mainostoimistosi ei ole koskaan tehnyt mainontaa joka saa ihmiset vastaamaan välittömästi, kuinka he osaisivat tehdä sen verkossa? Käytä ammattilaisia ja maksa heille riittävästi, koska se on suorassa yhteydessä tuloksiin. Jack Trout sanoi sen parhaiten, “Et voi säästää itseäsi menestykseen.”

7. Kirjalliset tavoitteet puuttuvat. “Lisää myyntiä” on tuskin tavoite. Se on toive. “5000 rekisteröitynyttä asiakasta ennen ensi vuoden helmikuuta” on selkeä mitattava tavoite. Olen pohtinut, että ihmiset eivät aseta tavoitteita, koska he ehkä pelkäävät etteivät saavuta niitä. Siksi muista mitä Leo Burnett, yhden maailman suurimmista mainostoimistoista perustaja ja Marlboro miehen isä sanoi, “When you reach for the stars you may not get one, but you won’t come up with a handful of mud either.”

8. Myyntisuppilosi on rikki. Jos myyt tuotteita suoraan ilmoituksista, eli asiakas näkee mainoksen, ostaa ja sinä teet voittoa - olet heikolla jäällä. Koska nyt kuka tahansa voi kopioida mainoksesi ja alkaa kilpailla kanssasi. Katso matkailua tai pikavippejä, niin tiedät mistä puhun. Koska he kaikki toimivat näin, portti on auki uusille kilpailijoille ja kaikki kärsivät.

Ilmainen vinkki: Taitava markkinoija rakentaa ensin suhteen asiakkaaseen ja myy sitten uudelleen ja uudelleen pienin kuluin, koska asiakas on jo hankittu. Samalla asiakkaat ovat tyytyväisempiä huomiosta ja ostavat enemmän. Mutta tämä on kärsivällisten - ja viisaiden, jos sallit - strategia, joilla on varaa odottaa voittoja muutama kuukausi, jopa vuosi tai kaksi. Tosin tulokset ovat paljon paremmat pitkässä juoksussa. Maailman rikkain mies Warren Buffett ei rikastunut juoksemalla villitysten ja trendien perässä, kuten konkurssin tehneet kollegat - vaan pitkäjänteisellä sijoittamisella. Miksi tämä filosofia ei toimisi myös sinun yrityksessäsi ja elämässäsi?

9. Keskityt vain verkkoon. Kyllä, sinun verkkokauppasi on verkossa, mutta mainostaisitko elokuviakin vain elokuvateattereissa? Hyödynnä muita kanavia fiksusti ja yllätyt tuloksista.

10. Myyt väärällä tavalla, tulospohjainen internet-mainonta ei toimi jokaiselle. On totta, että internet on edullinen, mutta myös vanha Lada on edullinen. Halvin ei tarkoita parasta.

Nämä seuraavat kolme neuvoa on lainattu Nettibisnes.infon Arttu Raittilalta:

11. Olet liian pihi julkaisijoille. He eivät näytä mainoksiasi, jos ne eivät tuota tuloksia. Isot mediat kyttäävät kampanjoiden tuottoja viikoittain ja ampuvat alas huonoimmat.

12. Annat periksi liian helposti. Ymmärrä, että tulospohjainen mainonta vaatii kärsivällisyyttä. Ongelmat voi korjata.

13. Myyt väärää tuotetta. Tuote tai palvelu ei tavoita internet-mainosverkon kautta ostavaa yleisöä - tai sitä ei ole olemassakaan.

Sinua voi myös kiinnostaa tämä ilmainen opas: Tulospohjainen internet-mainonta Suomessa


Terveisin,

Timo

www.markkinointikatsaus.com
www.draytonbird.fi

Jos tykkäsit tästä jutusta, tykkäät taatusti myös 51 ILMAISESTA testatusta markkinointi-ideastani

Kerro vain minne lähetän ne:

Kuukauden suosituimmat